JalapeñoJalapeño — vidutinio dydžio aštriųjų pipirų Capsicum annuum rūšies veislė. Brandūs jalapeno pipiro vaisiai yra maždaug  5–10 cm ilgio, 25–38 mm storio. Jo aštrumas varijuoja nuo 3500 iki 8000 pagal Scovilio aštrumo skalę. Dažnai skinami ir suvartojami, kol dar žali, o kartais leidžiama visiškai subręsti. Tuomet jų spalva iš žalios pereina į tamsiai rudą ir ryškiai raudoną. Prinokusiems vaisiams yra būdingi įtrūkimai odelėje. Jalapeño yra panašus išvaizda ir skoniu į Serrano pipirą, tik yra didesnis ir švelnesnis.

Jalapeño (tariama chalapenjo) išvertus iš ispanų kalbos reiškia  „iš Chalapos“, Verakruzo valstijos Meksikoje sostinės, kur šie pipirai tradiciškai auginami. Pavadinimas Xalapa yra kilęs iš actekų kalbos.

Jalapeno pipirus vartojo actekai prieš juos užkariaujant ispanams. XVI amžiaus ispanų tyrinėtojas Bernardino de Sahagún rašė apie „actekų“ turguose parduodamus jalapeño, chipotles (rūkyti ir džiovinti jalapeño pipirai) ir iš jų gaminamą mole padažą.

Yra daug jalapeno veislių ir hibridų. Jie skiriasi savo spalva, forma, dydžiu, aštrumu. Holy Mole, Jalapeño Sweet, Jalapeño TAM, Giant Jalapeño, Farmers Jalapeño, Jalapeño M, Jalapeño Craig´s Grande, Jalapeño Conchos — juos šiais metais auginame bandymams. Žiūrėsime koks skonis, kaip dera, kaip atrodo.

Jalapenai, kaip ir kiti Capsicum genties pipirai, turi ypač daug vitamino C, antioksidantų — vitamino A, alfa ir beta karotenų.
Daugiau apie naudą sveikatą skaitykite straipsniuose What Are the Health Benefits of Jalapeno Peppers? ir Benefits Of Jalapeños.